Izjava MG Motor Europe o konačnoj odluci Europske komisije o uvođenju kompenzacijske pristojbe na uvoz baterijskih električnih vozila iz Kine

10-10-2024
Izjava društva MG Motor Europe o konačnoj odluci Europske komisije o uvođenju kompenzacijske pristojbe na uvoz baterijskih električnih vozila iz Kine.
MG Motor Europe izražava svoje razočaranje i osuđuje konačnu odluku Europske komisije (EK) o uvođenju kompenzacijske pristojbe na uvoz baterijskih električnih vozila (BEV) iz Kine.

MG Motor Europe, globalni lider u vidu pristupačne električne mobilnosti, izražava zabrinutost zbog utjecaja pristojbi na europske potrošače, tvrtke i okoliš. Ovakav ishod predstavlja značajan korak unatrag za europsku automobilsku industriju i ciljeve održivosti EU-a. Uvođenjem pristojbe na baterijska električna vozila (BEV) iz Kine, EU ometa opskrbni lanac inovativnih, visokokvalitetnih i cjenovno konkurentnih električnih vozila, koja su ključna za ubrzanje prijelaza regije na zelenu mobilnost.


Utjecaj na potrošače i klimatske ciljeve

Takva odluka otvara mogućnost za povećanje cijena električnih vozila na razini EU-a, čineći ih manje dostupnima prosječnom potrošaču. Međutim, MG Motor Europe ne posustaje u svojoj predanosti europskom tržištu i nastavit će sa svojim poslovanjem i širenjem kako bi kupci i dalje imali ponudu visokokvalitetnih električnih vozila po konkurentnim cijenama. Fokus društva MG Europe ostaje na održavanju pristupačne cijene svojih vozila. Pristupačne cijene električnih vozila ključan su faktor za osiguranje da zelena mobilnost ostane dostupna svim potrošačima, dok uvođenje pristojbe samo naglašava problem dostupnosti električnih vozila. Sada kada je EU postavila ambiciozne klimatske ciljeve, ova će odluka neizbježno usporiti prihvaćanje vozila s nultom emisijom i usporiti napredak u smanjenju ugljika i ostvarivanju ciljeva čiste energije.

Prijetnja konkurenciji i inovacijama

MG Motor Europe također izražava zabrinutost zbog potencijalne prepreke koju odluka predstavlja za konkurenciju unutar europskog automobilskog sektora. Uvođenjem pristojbe, EU implicira stvaranje nerazmjernih uvjeta na tržištu dopuštajući nekolicini etabliranih europskih proizvođača automobila da dominiraju tržištem što ugrožava nastajanje inovacija i mogućnosti izbora za potrošače. Poštena konkurencija ključna je za poticanje inovacija, a ograničavanje pristupa prijeti napretku koji je postignut u tehnologiji električnih vozila.

Važnost globalne suradnje

Društvo MG Motor Europe vjeruje da se globalni izazovi, poput klimatskih promjena i tehnološkog napretka, ne mogu učinkovito riješiti protekcionizmom. Međunarodna suradnja ključna je za razvijanje najučinkovitijih rješenja za borbu protiv globalnih izazova u području održivosti. MG podržava otvorena tržišta i suradnju, s uvjerenjem da će to dovesti do pristupačnijih, inovativnijih i ekološki prihvatljivijih vozila za potrošače unutar EU-a i šire.

MG Europe poziva na dijalog i preispitivanje odluke

MG Motor Europe poziva Europsku komisiju i države članice EU-a da preispitaju odluku. Umjesto nametanja trgovinskih barijera, EU bi trebala poticati otvorenu konkurenciju i ubrzati prijelaz na zelenu mobilnost, što bi imalo pozitivne posljedice za europske potrošače i okoliš.

Najnovije objave