Inteligentan, dinamičan i prostran: MG kreće s potpuno novim MG4 Electric

30-01-2023
Novi model, nova platforma, nova klasa: MG Motor kreće s kompaktnim, potpuno električnim hatchbackom sa svojim novim MG4 Electric modelom
Prvi MG model koji je baziran na novoj inteligentnoj platformi MSP (Modular Scalable Platform), razvijenoj od strane MG matične tvrtke SAIC Motor, ima posebnu tanku bateriju koja će biti dostupna u kapacitetima od 51 kWh i 64 kWh i omogućavat će domet do 450 kilometara u WLTP ciklusu.

S novim MG4 Electric temeljenim na novorazvijenom MSP-u, marka MG ulazi u važan europski C-segment kao pametan izbor za vozače koji su spremni prihvatiti električni način života. S dužinom od 4.287 mm, širinom od 1.836 mm i visinom od samo 1.504 mm, hatchback s pet vrata savršeno je prilagođen svom natjecateljskom okruženju. MG4 Electric nudi udobnu i prostranu kabinu s dovoljno prostora za peteročlanu obitelj, zadržavajući pritom elegantne i sportske proporcije. Osim toga, njegova uravnotežena raspodjela težine 50:50 omogućuje bolje upravljanje, izravnije pokrete upravljača i brže skretanje. U kombinaciji s pogonom na stražnje kotače, novi MG4 Electric osigurava optimalni užitak u vožnji.

Mala visina automobila omogućena je zbog njegove posebne plošne baterije. MG4 Electric koristi najtanju bateriju koju je razvio SAIC Motor. S visinom od samo 110 mm, to je čak i najtanja baterija u svojoj klasi. MG4 Electric će u početku biti dostupan s kapacitetom baterije od 51 kWh i 64 kWh, omogućujući domet do 350 odnosno 450 kilometara, prema WLTP ciklusu.

U planu su daljnje varijante MG4 Electric, kao i pogon na sve kotače. Za veću bateriju, električni motor prenosi maksimalnu snagu od 150 kW na stražnju osovinu, odnosno 125 kW u verziji baterije od 51 kWh. MG4 Electric ubrzava od 0-100 km/h za manje od 8 sekundi, dok je najveća brzina postavljena na 160 km/h.

Europska premijera za novi MSP


MG4 Electric prošao je završni test izdržljivosti od 120.000 kilometara po različitim uvjetima u Europi. To je prvi MG model za Europu koji se temelji na MSP (Modular Scalable Platform) za vozila na baterije, koju je razvila matična tvrtka SAIC Motor.

Inteligentna, modularna arhitektura nudi mnoge prednosti u smislu fleksibilnosti, korištenja prostora, sigurnosti, iskustva vožnje, uštede težine i naprednih tehnologija. Njegov skalabilni dizajn prikladan je za međuosovinske domete u rasponu od 2 650 do 3 100 mm, što omogućuje dizajniranje različitih stilova karoserije za različite segmente na istoj platformi, od hatchback i notchback limuzina do SUV-ova i kombija. Modularna Skalabilna Platforma stoga igra važnu ulogu u MG-ovoj strategiji rasta za Europu.

“ONE PACK” magični baterijski sustav


“ONE PACK” je baterija inovativnog dizajna. Sa svojim ležećim rasporedom baterijskih ćelija, minimalna visina baterije može doseći vodećih 110 mm u industriji i rezultira značajnim povećanjem učinkovite iskoristivosti prostora. S redizajnom odgovarajućeg rashladnog sustava, “ONE PACK” baterija nudi tri glavne prednosti: ultra-visoku integraciju, ultra-dug vijek trajanja i sigurnosnu zaštitu “zero thermal runaway”.

G. Zhu Jun, zamjenik glavnog inženjera SAIC Motora, kaže: „U sustavu baterija „ONE PACK“ koji je razvio SAIC Motor, područje projekcije svih baterija na Modularnoj Skalabilnoj Platformi je isto; konektori koji se odnose na druge komponente također su isti. Pod ovim dizajnerskim konceptom, teoretski, baterije u rasponu od 40 kWh do 150 kWh mogu se lako postići. Mogu se zadovoljiti energetski zahtjevi modela klase A0 do D, pružajući korisnicima fleksibilan i raznolik izbor. Korisnici mogu prvo kupiti malu bateriju, a zatim je zamijeniti i nadograditi kada je potreban veći domet.”

Koristeći dizajn baterije "ONE PACK", novi MG4 Electric ima prednost u svojoj klasi u pogledu unutarnjeg prostora, težine i sigurnosti. Zbog svoje nove arhitekture, MG4 Electric nudi više unutarnjeg prostora unutar istih vanjskih dimenzija. Inženjeri su također uspjeli značajno smanjiti težinu vozila, što je izuzetno korisno za učinkovitost i karakteristike upravljanja.

Spremni za naprednu tehnologiju


Arhitektura MSP-a i povezane komponente također su pripremljene za implementaciju napredne tehnologije. Primjerice, napon sustava visoko učinkovite elektroničke pogonske jedinice, koja uključuje 8-slojnu headpin tehnologiju i posebno hlađenje ulja, može se nadograditi s 400 V na 800 V kako bi se baterija u budućnosti punila još brže.

Nadalje, pogonski sklop može podržati buduće BaaS (baterija kao usluga) sustave zamjene baterija. Integrirana servisno orijentirana arhitektura (SOA) omogućuje vozilima primanje bežičnih (OTA) ažuriranja tijekom cijelog životnog ciklusa. I posljednje, ali nikako najmanje važno: platforma je opremljena za Pixel Point Cloud Comprehensive Environment Mapping (PP CEM), koja je potrebna za napredna rješenja za autonomnu vožnju.

Najnovije objave