Koja je ekvivalentna potrošnja goriva električnog automobila?

12-09-2023
Svi smo navikli da se potrošnja goriva benzinskog ili dizelskog automobila izražava u litrama na sto kilometara (l/100 km). Velik broj vozača sposoban je odmah procijeniti radi li se o visokoj ili niskoj potrošnji. Ali, što je s električnim automobilom? I kako ćete znati je li električni automobil učinkovit ili ne? U nastavku saznajte sve detalje.

Električni automobil ne koristi gorivo, već dobiva energiju iz baterije. Maksimalna količina energije koju baterija može pohraniti (kapacitet) izražava se u kWh (kilovat-sat). Umjesto količinom goriva potrebnom za prijeđenih stotinu kilometara, potrošnja energije električnog automobila izražava se (uobičajeno) u broju kilovat-sati potrebnih za vožnju od sto kilometara (kWh/100 km).

Uzmimo MG5 Electric Long Range kao primjer, prvi potpuno električni karavan na svijetu. Baterija nudi kapacitet od 61,1 kWh. S potpuno napunjenom baterijom možete prijeći do 400 km prema europskom protokolu za mjerenje potrošnje energije (WLTP). To znači da je prosječna potrošnja energije MG5 Electric Long Range modela 15,3 kWh/100 km.

Budući da je vožnja na električni pogon za mnoge još nepoznato područje, potrošnja energije električnog automobila većini vozača ne znači puno. Ali kako bismo vam dali ideju možemo izračunati 'ekvivalentnu potrošnju goriva' električnog automobila.

Kako? Pa, znamo da litra benzina sadrži oko 8,9 kWh energije. Ako ovo pretvorimo i usporedimo s potrošnjom energije MG5 Electric Long Range modela (15,3 kWh/100 km podijeljeno s 8,9 kWh/litra),  dobijemo ekvivalentnu potrošnju goriva od samo 1,7 l/100 km. Drugim riječima, MG5 Electric znatno je energetski učinkovitiji od bilo kojeg automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem (ICE).

Znatno učinkovitiji

Važan razlog zašto električni automobil koristi daleko manje energije u usporedbi s tradicionalnim automobilom s pogonskim motorom je to što električni motor ima učinkovitost od oko 95%. To znači da se gotovo sva energija koju motor koristi pretvara u kretanje kako bi se kotači okretali. U benzinskim ili dizelskim motorima, oko trećine energije gubi se samo na toplinu.

Osim toga, MG5 Electric već je iznimno učinkovit u usporedbi s drugim električnim automobilima u ovom segmentu. To je djelomično zbog njegove iznenađujuće niske težine od 1.562 kg i napredne pogonske tehnologije koju je razvila MG-ova matična tvrtka SAIC Motor, vodeći proizvođač električnih vozila u Kini. Na primjer, svi električni motori koji se koriste u MG modelima imaju koristi od revolucionarnog 'namotaja na načelu ukosnice' s kojim se može postići učinkovitost od čak 97%.

Želite li znati više o novom MG5 Electric i drugim modelima MG vozila? Saznajte sve što vas zanima i sami odredite svoj omiljeni model u našem konfiguratoru automobila.

Najnovije objave