MG Pilot sigurnosni sustav: Kako sustav radi i kako nas štiti svaki dan?

13-02-2023
Sigurnost je glavni prioritet MG Motor tvrtke. To je velika tvrdnja, ali mi to i dokazujemo. Na primjer, MG ZS EV prvi je potpuno električni SUV B-segmenta na svijetu koji je postigao ocjenu od pet zvjezdica na Euro NCAP testovima sudara. MG EHS plug-in Hybrid je nakon toga dobio jednak rezultat. Za ovu visoku razinu sigurnosti djelomično je zaslužna široka ponuda naprednih sustava za pomoć u vožnji (ADAS), grupiranih pod nazivom MG Pilot.

Saznajte na koje se sve sigurnosne sustave možete osloniti i kako funkcioniraju


Od upozoravanja na potencijalne opasnosti od sudara do pametnih sustava koji vam pomažu da održite trakciju i stabilnost. Vaša sigurnost naša je glavna briga. Zato smo stvorili MG Pilot s pametnim tehnologijama pomoći koje su sve osmišljene kako bi zaštitile vas, vašu obitelj i druge sudionike u prometu.

MG Pilot uključuje niz sigurnosnih sustava koji upozoravaju vozača na potencijalnu opasnost i interveniraju ako je potrebno. Sve s ciljem da vaše iskustvo vožnje bude lakše, ugodnije i prije svega sigurnije. Ukupno MG Pilot pokriva 12 sustava pomoći u vožnji.

Automatska duga svijetla (IHC)

Dok su duga svjetla postavljena na položaj AUTO, sustav se automatski prebacuje na kratka svjetla kada detektira vozilo ispred. To vozačima omogućuje optimalno korištenje dugih svjetala, čineći noćnu vožnju sigurnijom, a istovremeno smanjuje rizik od zasljepljivanja nadolazećeg prometa.

Automatsko kočenje u nuždi (AEB)


Pri brzinama ispod 20 km/h vozilo će, prema potrebi, automatski aktivirati kočnice kako bi izbjeglo sudar s drugim sudionicima u prometu. Pri brzinama iznad 20 km/h, AEB će smanjiti vjerojatnost ili ozbiljnost nesreće.

Upozorenje na prednji sudar (FCW)


Ova tehnologija kontinuirano prati udaljenost između Vašeg vozila i vozila ispred, nadzirajući brzinu vožnje. Ako razmak između dva vozila iznenada smanji, uzimajući u obzir brzinu vožnje, FCW će upozoriti vozača na nadolazeći sudar.

Upozorenje o napuštanju trake (LDW)


Upozorenje o napuštanju vozne trake koristi kameru za otkrivanje kolnih oznaka i prati položaj vozila u svojoj traci. Kada funkcija otkrije da će vozilo nenamjerno izaći iz svoje trake, upozorava vozača pomoću vizualnih i zvučnih signalate vibracijama na upravljaču.

Pomoć za držanje trake (LKA)


Pomoć za držanje trake radi gotovo isto kao i Upozorenje o napuštanju trake, ali ide korak dalje. Kada funkcija otkrije da će se vozilo nenamjerno pomaknuti iz svoje trake, ne samo da upozorava vozača, već također prilagođava i kontrolira upravljanje kako bi vozilo zadržalo unutar svoje prometne trake.

Nadzor mrtvog kuta (BSM)


Ovaj sigurnosni sustav nadzire mrtve kutove na vozačkoj i suvozačkoj strani vozila. Ako je vozilo u mrtvom kutu i nije vidljivo u vanjskom retrovizoru, sustav nadzora mrtvog kuta upozorava vozača prikazom vizualnog signala na vanjskom retrovizoru na strani na kojoj je detektirano vozilo.

Upozorenje na promjenu trake (LCW)


Ako vozač ne primijeti signal sustava za Nadzor mrtvog kuta i želi promijeniti trak dok postoji vozilo u mrtvom kutu, sustav Upozorenja na promjenu trake daje dodatno vizualno, zvučno i taktilno upozorenje za pomoć pri izbjegavanju mogućeg sudara.

Upozorenje o stražnjem prometu (RTA)


Upozorenje o stražnjem prometuupozorava vozača na vozila koja mu se približavaju kada vozi unatrag. Ovo je posebno korisno kada izlazite unatrag s parkirnog mjesta i ne možete vidjeti približava li se poprečni promet.

Prepoznavanje prometnih znakova (TSR)


Prepoznavanje prometnih znakova prepoznaje različite prometne znakove zahvaljujući posebnoj kameri. Zatim prikazuje glavni prometni znak na zaslonu s instrumentima kako bi dodatno upozorio vozača.

Sustav pomoći pri brzini (SAS)


Ovaj sustav je proširenje TSR-a. Aktivno detektira znakove ograničenja brzine i upozorava o trenutnom ograničenju brzine pomoću simbola na instrumentnoj ploči vozača, smanjujući rizik od prekoračenja ograničenja brzine.

Prilagodljivi tempomat (ACC) – samo s automatskim mjenjačem


Ovaj pametni tempomat prati cestu ispred vas. Sve dok je cesta ispred vas slobodna, ACC održava brzinu koju je postavio vozač. Ako sustav uoči sporije vozilo unutar postavljenog dometa detekcije, lagano smanjuje brzinu otpuštanjem gasa ili, prema potrebi, aktiviranjem kočnica. Ako vozilo ispred ubrzava ili promijeni voznu traku, ACC automatski ubrzava natrag do postavljene brzine.

Pomoć u prometnim gužvama (TJA) – samo s automatskim mjenjačem


Kada je uključen prilagodljivi tempomat, Traffic Jam Assist kontinuirano prati brzinu vozila ispred vas. Ako sustav detektira gust promet ili zastoj pri nižim, gradskim brzinama, vozač može aktivirati TJA. Vaše vozilo će automatski pratiti vozilo ispred, kontrolirajući njegovo ubrzanje, kočenje i upravljanje unutar iste trake.

Najnovije objave